Voorzitter en twee leden Raad van Toezicht

Voor de betrekkelijk nieuwe Stichting Scholengroep Trivium (Dollard College en Ubbo Emmius) zijn we op zoek naar een voorzitter en twee leden Raad van Toezicht met de aandachtsgebieden onderwijs, identiteit, bestuurlijke/maatschappelijke betrokkenheid. 

Lijkt het je interessant toezichthouder te zijn bij deze nieuw gevormde stichting en heb je ervaring als toezichthouder, binnen of buiten het onderwijs? Voel je je betrokken bij het onderwijs in de regio Oost-Groningen en wil je daar graag een bijdrage aan leveren? Laat ons dan met jou kennismaken en stuur je sollicitatie in!

Groningen Heel Nederland
In procedure

De kern van de functie

De Raad van Toezicht heeft in het algemeen de taak integraal toezicht uit te oefenen op het bestuursbeleid (missie, visie en strategie) en op de algemene gang van zaken binnen de stichting, waarbij:

  • het toezicht zodanig wordt uitgeoefend dat de maatschappelijke verantwoordelijkheid daarin tot uiting komt;
  • het toezicht zich richt op de kwaliteit van onderwijs;
  • het toezicht ook het bewaken van een gezonde bedrijfsvoering betreft;
  • het toezicht controleert op naleving van de wet en het naleven van de Code Goed Bestuur door het bestuur.

De Raad van Toezicht kan het bestuur gevraagd en ongevraagd adviseren en treedt op als klankbord voor het bestuur. De Raad van Toezicht neemt de statutair voorgeschreven besluiten en functioneert als werkgever van het bestuur. De Raad van Toezicht legt verantwoording af over het uitgeoefende toezicht.

Wat vraagt Stichting Scholengroep Trivium?

Vanaf 1 januari 2024 beschikt Trivium over een eigen Raad van Toezicht. Op dit moment bestaat deze raad uit drie personen die elk een aantal portefeuilles beheert. Voor een goede verdeling is uitbreiding van het aantal leden noodzakelijk. Bovendien, bereikt een van de drie leden, de voorzitter, op 1 mei 2024 het einde van zijn tweede termijn. Voor Trivium zoeken wij een voorzitter en twee leden Raad van Toezicht. De aandachtsgebieden zijn: onderwijs, identiteit en bestuurlijke/maatschappelijke betrokkenheid.

Een beknopt overzicht van functie-eisen voor een lid Raad van Toezicht:

  • Heeft affiniteit met het (voortgezet) onderwijs en de grondslag en de doelstelling van de stichting.
  • Is onafhankelijk en heeft geen onverenigbare belangen, posities of relaties.
  • Woont, werkt of is aantoonbaar maatschappelijk actief in het voedingsgebied van Trivium (Oost-Groningen en Drentse Veenkoloniën).
  • Heeft bestuurlijke en/of toezichthoudende ervaring of inzicht daarin.
  • Beschikt over een relevant netwerk, beroepsmatig en/of regionaal.
  • Kan beleidsdocumenten doorgronden en analyseren.
  • Zoekt het evenwicht tussen governance en guidance, tussen distantie en betrokkenheid; is rolvast.
  • Heeft, als werkgever van de bestuurder, kennis of ervaring in werving & selectie en het voeren van beoordelings-, functionerings- en slechtnieuwsgesprekken.

Daarbij wordt van de nieuwe toezichthouders de volgende kerncompetenties gevraagd:

  • Strategisch inzicht, helikopterview.
  • Kritisch-analytisch oordeelsvermogen, hoofd- en bijzaken kunnen onderscheiden.
  • Proactieve opstelling: zich informeren, dóórvragen, netwerken.
  • Maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel; verbinding met de samenleving.
  • Gevoel voor verantwoording ten opzichte van de primaire stakeholders (leerlingen, ouders, docenten).
  • Teamspirit; kan samenwerken vanuit vertrouwen, verbinding.
  • Reflectief vermogen op de eigen rol, positie, invloed en gedrag.

Specifieke eisen voor de voorzitter en de diverse aandachtsgebieden zijn te vinden in het organisatie- en functieprofiel in de informatiemap.

Over Stichting Scholengroep Trivium

Stichting Scholengroep Trivium is volop in ontwikkeling. De scholen binnen de stichting willen een werkgemeenschap zijn waarin leerlingen begeleid worden op hun weg naar het volwaardig deel uitmaken van de samenleving.

Een belangrijke Trivium-doelstelling is het verzorgen van thuisnabij onderwijs. Het bieden van ondersteuning (door de school) en zorg (door de gemeenten) zijn cruciaal. Zo kan de scholengroep inclusief onderwijs bieden aan iedere leerling in de regio Oost-Groningen.

Hoewel de scholen van elkaar verschillen voor wat betreft identiteit (Ubbo Emmius heeft oorspronkelijk een protestants-christelijke/rooms katholieke grondslag en het Dollard College is van oorsprong een school voor openbaar onderwijs) kenmerken ze zich ondertussen als algemeen bijzonder en delen de kernwaarden van de nieuwe stichting.

Meer informatie over Trivium is te vinden op www.scholengroeptrivium.nl.

Wat biedt Stichting Scholengroep Trivium?

Deze functie biedt je de mogelijkheid om een deskundige bijdrage en passie voor het onderwijs te verbinden aan een professionele werkomgeving met bevlogen medewerkers voor de leerlingen in dit uitdagende gebied.
Het lidmaatschap van de Raad van Toezicht is een uitgelezen kans om jouw eigen competenties en vaardigheden verder te ontwikkelen, onder andere door gezamenlijke scholing.
Als vergoeding ontvangt een lid van de Raad van Toezicht Trivium € 6.400,- per jaar, voor de voorzitter is dat € 9.600,- per jaar.

Solliciteren en meer informatie

De sollicitatietermijn voor deze vacature is verstreken.

Belangstellenden kunnen hieronder een digitaal informatiepakket downloaden. In dit pakket zijn relevante (beleids-)documenten van Trivium opgenomen. Voor meer informatie over de vacatures en procedure kun je contact opnemen met onze adviseur Roos Bloemberg.

Voorzitter en twee leden Raad van Toezicht
Anderen bekeken ook
Zorg zoals het bedoeld is. Zien, aanvoelen en sturen op eigen kracht! Ben jij die ervaren, bevlogen Teammanager? Heb jij hart voor de (ouderen)zorg, sta jij graag naast jouw team en weet jij te...
Pool Management & Organisatie Wij gebruiken cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.